Shoppingtur

Igår var jag, Louise och tjejerna till Karlstad på en liten shoppingtur. Först var vi till Toys R us och tittade på leksaker, finns ju massor och mycket är väldigt dyrt också, men jag köpte en liten sak till dem i födelsedagspresent, de komme rju säkert få massor så vill inte köpa så mkt. Sen åkte vi till bergvik och där blev de lite handlat på kappahl, lindex och h&m. Jag tycker det är så synd att h&m inte finns här istan, finns så mkt fint till tjejerna där, mycket som finns i affären finns ju inte på nätet heller. Fast kanske är tur oxå så man inte handlar så mkt. Kappahl tycker jag också har mkt mer på bergvik än häristan, synd de med.
Annars går de framåt för flickorna, de har börjat förflytta sig mer o mer, Josefine ofta hasandes på rumpan och Nathalie rullandes, får se va länge de håller i så ska försöka få med de lite på film nån dag :)
Idag har jag varit med Malou till Bianca, hon red ut på en skrittur så jag var med o höll i lite när de behövdes, men de gick bra, fick bra motion iaf :)
Nu ska jag gå o se big brother och sen är de sovdags, imorn blir de öppna förskolan på förmiddagen o staller på eftermiddagen :)

Detta inhandlades igår:

vita bodys från kappahl


Tröjor från h&m


klänningar oxå från h&m


en varsin jacka från lindex (längtar tills de kan använda dem istället för overall)


och två linnen till mig från kappahl

11 månader!

Ja, idag är tjejerna hela 11 månader, tiden har gått så fort, 1 månad till 1 år :)

Annars är allt bara bra, nu har vå hållt oss friska ett tag iaf, så det är skönt. Tjejerna har suttit bra ett tag nu och ramlar inte längre :) Kryper gör de inte men däremot rullar de runt och drar sig lite framåt på magen.

Idag har vi varit till öppna förskolan med Marie & Neo, märks att de gillar de för de är så nöjda när de sitter där :)

Nu ska vi snart kika på big brother och sen kanske sveriges mästerkock också om vi hinner.






Kikärtsgryta med banan

Nu har jag kommit igång lite med att laga mat till barnen, har gjort 3 saker hittills, Spagetti o köttfärssås, Pasta, skinka, ärter med ostsås och denna kikärtsgryta som jag hittade i en folder vi fått från bvc. Alla 3 har fallit tjejerna i smaken så de känns bra, imorgon ska jag prova att laga kyckling åt dem.

Jag delar upp den färdiga barnmaten i portioner på ca 150 g, så jag fick ut 6 port av detta recept som jag halverat.

2 morötter
1 gul lök
1 msk rapsolja
1 tsk curry
½ tsk paprikapulver
½ vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
200 g kikärtor (sköljda)
2 st mosade bananer

100 g risoni

Koka risoni nån minut extra än enligt förpackningen.
Skala och skör morötterna i tärningar. Skala och hacka löken, stek i oljan utan att den får färg. Tillsätt kryddorna. Häll i krossade tomater och morötter, låt puttra i ca 15 min tills moroten är mjuk. Blanda ner kikärtor och banan, låt allt bli varmt.
Blanda ner risoni och mixa till lagom konsistens.

Risoni


Grytan


Färdig att servera!

Chokladfondant

Provade ett recept på chokladfondant som jag hitta i en allt om mat tidning, konsistensen blev väldigt bra som den ska vara o lös i mitten. God också, men tror den blivit bättre med 70% choklad,denna gång använde jag marabous mörka choklad. Hade de inne i ugnen 15 min eftersom jag gjort dem i förväg o förvarat dem i kylen. Serverade med grädde och hallonsås (hallon o florsocker).



Ingredienser
125 g smör
200 g mörk choklad
2 ägg
2 äggulor
3/4 dl socker
1/2 dl mjöl

Gör så här
Smörj 4 st formar med smör och strö dem med strösocker. Smält smör och choklad i vattenbad. Vispa ägg, äggulor och socker vitt och pösigt. Vänd ner chokladsmeten. Sikta ner mjölet och rör försiktigt till en jämn smet. Fördela smeten i formarna och grädda 12-13 min på 175 grader.

Veterinärbesök

Nu har vi varit hos veterinärern 2 ggr inom loppet av två veckor.

För tvp veckor sen fick jag åka iväg med Lucky för hans ena baktass. En dag hade tassen svullnat upp efter en promenad och dagen efter hade det spruckit och runnit ut blod och var. Hos veterinären rakade dem, tvättade och tog på salva, de visste inte vad som häntmen gissade på ett stick av något slag. Blev dyrt, 700 kr för nått man egentligen kunnat gjort själv förutom att vi ej hade sådan salva. De sa iaf att Lucky var väldigt snäll och tyckte alla kunde vara så :) Tassen har iaf läkt bra och nu är den normal igen, han fick ha tratt på sig i några dagar bara för att låta tassen vara i fred.

Igår var det Bonzos tur, han hade haft diarre sen i söndags och natten till igår fick jag gå upp o ut med honom en gång i timmen, blev inte mkt sömn den natten. Han spydde även inne en gång + bajjade en gång.  Denna gång provade vi den nya smådjurskliniken som öppnat häristan och det var andra dagen de hade öppet, fick hjälpt snabbt och de verkade inte ha så mkt att göra då. Veterinären hittade inga fel han mådde ju bar för övrigt så han fick antibiotika i en spruta och tabletter att hömta ut som han ska ha i tio dagar eftersom det had ekommit ut lite blod. Han fick även svält i 1,5 dygn och sen endast äta överkokt ris i tre dagar.  Imorse vägrade han äta riset, han är ju så kräsen, men i eftermiddag åt han lite då jag stoppa ner några foderbitar i det, även nu ikväll åt han, så det är ju bra. Bara att hoppas att magen kommer igång som den ska, än har han inte bajjat något sen igår morse, men magen är väl typ tom så. Blev iaf lite billigare med bonzo 500 kr hos vet och 100 kr på apoteket.

Båda veterinärerna sa också att de har tandsten som behöver skrapas bort så det är väl bara att boka tid åt dem båda snart. Inge kul om tänderna blir värre och tandlossning o så, såg även att det är dags att vacciner dem båda nu också. Får ringa till båda veterinären först o kolla vem som är billigast, tandstenen kostar nog en del.

Ne, nu blev de ett ganska lång inlägg, tråkigt också kanske, men de blir iaf en liten komihåg till mig, avslutar med en bild från idag.



Lantbröd



Idag har jag bakat bröd, denna gång testade jag ett mörkt lantbrödsmjöl och använde receptet på baksidan. Väldigt smidigt, tillsätt endast jäst, vatten, smör, salt och sirap. Mjölet är en mjölblandning av vete, råg och rågkli. Innehåller även rågmalt, rågskållning och surdeg.
Jag tycker brödet blev gott, jag använde halva påsen av mjölet och då blev det 2 limpor. Har sett att de har fler sorters mjölblandningar så ska testa en annan snart också. Det är ju väldigt enkelt istället för att ha flera olika ingredienser hemma.

Bröd borde jag baka oftare, går ju faktiskt väldigt fort för man behöver ju inte stå o titta på när de jäser :)

Vikt och mätning idag

Idag har vi varit på BVC för 10-månaders kontroll, Malou var med och hjälpte till. Det gick jättebra och de har växt en hel del sen sist, Nathalie har nästan kommit ikapp syrran nu :)


2011-02-03, 10 mån 11 dgr gamla

Nathalie
Vikt: 8820g (+950g) 
Längd: 71,6cm (+3,8cm)
Huvudomfång: 45,8cm




Josefine
Vikt: 8980g (+675g)
Längd: 72cm (+2,5cm)
Huvudomfång: 46,8cm







RSS 2.0