TillväxtsUltraljud v24+

I torsdags var vi som sagt på tillväxtsultraljud, bebisarna mättes m.m Allting såg bra ut, tvilling 1 är något större än 2:an. 1:an vägde 596 g och ligger på -8% och 2:an vägde 562 g och ligger på -13%. Vi passade också på att fråga om könen och det visade sig vara två små flickor, så nu kan vi köpa lite rosa kläder också :-) De ligger på en varsin sida av magen, 1:an till vänster och 2:an till höger, båda med huvuden neråt, får hoppas de vill ligga kvar så så kanske det kan bli en vanlig förlossning. 1:an ligger något lägre ner än 2:an. Jag har kännt en hel del starkare sparkar ovanför naveln och nu förstår jag ju eftersom båda ligger med benen där :)
Sen var det besök på specialist mvc, pratade lite och kontrollerade livmodertappen, även den var bra. Men läkaren sjukskrev mig på 50% from idag så att jag kan vila under dagen o så. Det känns bra, för förra veckan var jag väldigt trött efter varje dag på jobbet. Så nu jobbar jag halv åtta till halv tolv varje dag. Får hoppas det går bra med försäkringskassan också, så det inte blir ngt strul där, men de borde de ju inte iaf.

En bild från idag vecka 24+6


Chokladpaj

Detta recept såg jag på EnSidaMedMat och den såg så god ut så var tvungen att testa :) Egentligen ska den vara marmorerad, men jag fick inte till det så mkt, men god ändå! Ska nog prova att använda de båda mousserna som tårtfyllning någon gång.



Botten

300 g maryland cookies = 1½ pkt
3 msk strösocker
150 g smält smör
Fyllning
200 g philadelphiaost
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
100 g mörk choklad
1 påse snabbgelatinpulver
2 ½ dl milda visp

Gör så här
Sätt ugnen på 175º. Krossa chokladkakorna i en matberedare. Blanda kaksmulorna med det smälta smöret och sockret. Platta ut blandningen i en pajform. Grädda i ugn. Rör ner äggulorna en i taget. Smält chokladen i vattenbad. Blanda hälften av smeten med chokladen. Vispa grädden så att den tjocknar lite, tillsätt gelatinpulvret och fortsätt sedan vispa tills den blivit ordentligt tjock. Rör ner hälften av grädden i chokladsmeten och hälften i den andra.
Lägg först på chokladsmeten i pajformen och sedan den andra. Marmorera eventuellt med en gaffel.
Låt pajen stå kallt minst 3 tim, men gärna över natten.




Kladdkaka

Jag provade ett nytt recept på kladdkaka som jag hittade i en hemmets journal, väldigt god, men inte så kladdig så nästa gång blir dte lite kortare tid i ugnen.



Ingredienser
3 ägg
2 ½ dl socker
125 g flytande smör
1 dl vetemjöl
½ dl maizena majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl kakao
½ tsk bakpulver

Gör så här

Vispa ägg och socker poröst. Rör ner smöret. Blanda ner övriga ingredienser. Häll i smord och bröad form och grädda i 20-25 minuter på 175 grader.

Vacker utan schampo

Jag tänkte skriva lite om hårvård. Jag använder inte schampo och nu har det gått nästan 1,5 år sen jag slutade. Anledningen var att jag hittade sidan lockig.se och blev nyfiken och testade. Jag kommer aldrig gå tillbaka till schampo igen.
Det man gör är att man undviker vissa ämnen i alla produkter man har i håret, speciellt silikoner och mineraloljor som egentligen är helt onödigt för håret och som finns i väldigt många hårprodukter.
När man ska börja så får man först tvätta håret med schampo som innehåller SLS men inte silikoner och mineraloljor för att tvätta ur håret så det blir fritt från förbjudna ämnen, tex någon av family fresh's produkter. Sen i fortsättningen använder man bara balsam när man tvättar håret, först ett att tvätta med och sen ett vårdande.
Jag tvättar håret med neutral balsam, man ska gnugga in det i hårbotten och sen skölja och därefter tar jag i ett mer vårdande balsam i längderna som får verka en liten stund. Tips på balsam jag brukar använda är: *Garnier Respons Pärlemor & körsbär - Inpackningn *Klippotekets Balsam Colour Guard *Jessicurl Too Shea - finns endast att köpa på lockbutiken.

Som styling använder jag nu nästan enbart Kinky-Curly Curling Custard, den är också inköpt på lockbutiken. En väldigt stor burk, gelén är väldigt dryg så den kommer räcka länge, minst ett år gissar jag på. Jag tycker den fungerar väldigt bra och luktar gott :)
Jag har även aloe vera till håret ibland, jag kör mest på aloe 99 som man kan köpa på hälsokosten, tycker den är bäst och har bra pris. Ibland blandar jag aloe vera med lite Wella Gelé för mer stadga. Använder också en del av jessi curl's stylingprodukter.

Som sammanfattning är detta inte krångligare än att använda schampo, håret blir rent av bara balsam bara man håller sig till rätt produkter. Och håret blir mkt mjukare, mitt hår är inte alls lika torrt som när jag använde schampo som torkar ut håret. Informartion om detta finns att läsa på lockig.se , där det finns mkt bra information att läsa om hårvård. Obs, man måste inte vara lockhårig för att köra på denna metod utan det fungerar för rakhåriga också :)

Här är några av de produkterna jag använder

Potatisgratäng

Idag har vi ätit potatisgratäng med kyckling och bearnaisesås, mycket gott, det blri lite krämigare att förkoka potatisen lite, men är lite svårt att få till tiden i ugnen så den blir bra, denna gång var den inne lite för länge. Men gott ändå :)



Ingredienser
Drygt 1 kg potatis
2 dl creme fraiche
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
1 lök
salt, peppar

Gör så här
Skala och skiva potatisen. Blanda övriga ingredienser i en gryta och lägg i potatisen, låt koka/sjuda ca 15-20 min. Häll upp i gratängform, in i ugnen tills den är färdig. Kanske 30 min.


Lyxiga skurna vaniljbullar

Idag har jag bakat lite annorlunda vaniljbullar från en bok som heter lättlagat. Om en stund blir de lite fika framför tvn :)



Ingredienser
25 g jäst för söta degar
3 dl kall lättmjölk
3/4 dl strösocker
2 ägg
150 g smält avsvalnat smör
11-12 dl vetemjöl
Vaniljkräm
3 dl standardmjölk
3 msk strösocker
1 ½ msk maizena majsstärkelse
4 äggulor
2 tsk vanillinsocker
Fyllning
75 g rumsvarmt smör
1 ½ dl florsocker

Gör så här
Börja med vaniljkrämen. Koka upp ingredienserna under vispning till en kräm. Låt kallna i vattenbad under lock.
Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt övriga ingredienser, lite mjöl i taget. Låt jäsa 40 min. Blanda fyllningen.
Kavla ut halva degen till ca 30x40 cm och lägg den i en långpanna med bakplåtspapper. Bred på vaniljkrämen. Kavla ut resten av degen och bred på fyllingen, rulla ihop och skär i 24 bitar. Lägg bullarna på degplattan med vaniljkräm. Jäs ca 1 timme.
Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda ca 25 min längst ner i ugnen på 200 grader.
Skär i rutor.








RSS 2.0