Vegopaj

Häromdagen gjorde jag en paj med vitkål och morötter, ganska gott, men nästa gång provar jag nog att ha i lite creme fraiche och kanske lite andra kryddor. Jag hade mozzarella ovanpå istället för vanlig riven ost.



Pajdeg
3 dl vetemjöl
100 gr smör
2-3 msk vatten
Fyllning
1 gul lök
2 morötter
200 gr vitkål
2 msk matolja
1 tsk gurkmeja
1 tsk koriander
½ tsk spiskummin
1 tsk salt
½ grönsaksbuljong
1 dl vatten
en skvätt grädde
ost

Gör så här
Hacka samman mjöl och smör, tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i ugnen i ca 10 minuter på 225 grader.
Hacka löken, grovriv morötterna och finstrimla vitkålen. Fräs dem i olja. Tillsätt kryddor, buljong och vatten, ev grädde. Låt puttra på svag värme ca 5 min. Fördela fyllningen i pajskalet och strö över ost. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min.


Misty har flyttat

I söndags fick Misty flytta tillbaka till mamma & Malou. Hon har bott oss hos i knatt 1½ år, men Maya har fortfarande inte accepterat henne. De två har bråkat då och då. Så nu när det gått så lång tid så tror jag inte att de kommer bli vänner. Än så länge har det gått bra med Misty, hon är kelen och äter massor :-) Det är nog skönt för henne att kunna slappna av och inte behöva vara på spänn hela tiden. Jag hoppas det går bra sen när hon får gå ut också. Men det är lite tomt här hemma, man saknar henne.


Kokoskaka med chokladkräm

Detta recept kommer från min välanvända Sommarens Söta. Jag tyckte den blev väldigt god, men man måste tyck om kokos :-)



Ingredienser

150 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
7 dl kokosflingor
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Chokladkräm
250 g mörk choklad (jag tog 175 g mörk + 75 g ljus)
1 dl vispgrädde
75 g smör

Gör så här

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker, tillsätt smöret. Rör ner de torra ingredienserna och blanda till en slät smet. Fyll i en smord och bröad form., gärna med bakplåtspapper i botten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 min på 175 grader. Låt kaka svalna i formen.
Hacka chokladen och smält den tillsammans med grädde och smör i vattenbad. Låt svalna något och vispa sedan lite med elvisp. Bred ut krämen över kakan, låt stå i kylskåp tills krämen har stelnat. Ta försiktigt bort formen från kakan.

Helg igen

Nu är det helg igen, jag har redan jobbat 3 veckor sen semestern, veckorna går fort. Denna veckan har det iaf varit ganska bra väder och jag har passat på att ta ledigt två eftermiddagar, var väldigt skönt :)
Idag har jag och Louise varit till Karlstad och shoppat lite. Jag köpte hennapulver (ska färga håret), en plånbok till Marcus och ett par jeansleggings. Vi kpte även lite att äta på shell / 7eleven men det var inte speciellt gott.
Igår var jag, Louise & Malou och red nordsvenskar i kyrkmyren. Det var roligt att göra nått tillsammans och hästarna var så snälla, men den jag red var lite stark. Fast de gick så bra så.

Malou rider framför mig:


Figgis som jag red på:




Frukostbröd

Mera bröd, jag gillar när det jäser över natten och man får nybakat bröd till frukost. Receptet hittade jag i en gammal Allt Om Mat tidning. Jag hade inget flingsalt hemma så tog ½ msk vanligt salt, men det blev lite dåligt med smak. Så nästa gång blir det flingsalt. Jag strödde på vallmofrön på ena brödet och sesamfrön på det andra.



Ingredienser
12 g jäst (1/4 paket)
3 dl filmjölk
2 dl vatten
1,5 msk flingsaltsalt
5 dl fullkornsvetemjöl
6 dl vetemjöl (+ 1/2 dl till utbakning)

Gör så här
Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i filmjölk och vatten. Blanda ner salt och mjölet lite i taget. Knåda till en deg och dela på två. Kavla ut varje deg och sedan rulla ihop till en limpa. Lägg limporna i en smorda avlånga formar. Täck med platsfolie och ställ dem i kylen över natten.
På morgonen: Sätt ugnen på 200°. Pensla ovansidan av brödet med vatten och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt svalna på galler.

Morotsbröd i långpanna

Gott och smidigt bröd



Ingredienser

5 dl mjölk
50 gr jäst
½ dl rapsolja
200 gr morötter, finrivna
1 tsk salt
1 tsk brödkryddor
1-2 msk sirap
4,5 dl rågsikt
8 dl mjöl

sesamfrön, linfrön

Gör så här
Värm mjölken till 37 grader och smula ner jästen. Tillsätt olja, morötter, salt, kryddor, sirap och mjöl. Arbeta kraftigt till en deg. Jäs övertäckt i 30 min. Knåda degen lite. Platta ut i långpanna med bakplåtspapper och skär degen med mjölad kniv i 24 bitar. Nagga degen och låt jäsa under bakduk i 30 min. Pensla med vatten och strö över sesamfrön och linfrön. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter 225 grader. Låt svalna på galler.


Snabb vinbärskaka

Vi har massor med vinbär här hemma, både röda och svarta, så letade igenom mina receptböcker och hittade ett i A piece of cake. Jag gillar inte svarta vinbär så det blev endast röda.



Ingredienser
125 gr smör
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 nypa salt
1 ägg
2 dl färska vinbär
1 msk vetemjöl

Gör så här
Koka upp smör och socker och låt puttra på svag värme nån minut, låt svalna. Blanda ner mjöl, bakpulver och salt. Rör ner ägget. Fyll i smord och bröad form. Rulla vinbären i mjölet och strö över kakan. Grädda kakan i mitten av ugnen på 175 grader i ca 20 minuter. Servera med grädde eller vaniljsås.

Hemmagjord Pizza

Häromveckan gjorde vi egen pizza, fast fuskade lite och köpte färdig deg + tomatsås. Ovanpå hade jag salami, ananas och mozzarella, väldigt gott. marcus hade istället tacoköttfärs. Till åt vi hemmagjord pizzasallad och kall bearnaise. Receptet på såsen kommer från senaste numret av AlltOmMat.



Pizzasallad
ca ½ strimlad vitkål
½ dl vatten
½ dl socker
1 dl olja
1 dl vinäger
½ tsk salt
peppar, salladskrydda

Blanda allt utom vitkålen i en kastrull och koka upp. Häll över vitkålen och krydda & peppra. Låt stå minst ett dygn i kylskåp.

Kall Bearnaise
2 dl creme fraiche
1 msk finhackad schalottenlök
1 msk vinäger
1 msk torkad dragon
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienserna och ställ minst 30 min i kylen.






RSS 2.0