Min graviditet

Du är på dag 80 av 280. (28,6%).
Du är i vecka 12.
Du har gått 11 fulla veckor och 2 fulla dagar (v11+2).
Du är i 3:e kalendermånaden.
Du är i 3:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester ett.
Beräknat förlossningsdatum Tors 13 maj 2010
Du har 200 dagar kvar till beräknad förlossning.


Usch vad tiden går fort, är redan inne i vecka 12. Snart en tredjedel avklarad. Än känns det inte så mycket, har mått lite illa från och till, är tröttare, men annars bra :) 11 dec ska vi på ultraljud så det ska bli spännande.

Idag har det inte blivit mycket gjort, har plockat iordning utemöblerna. Och förut bakade jag lite bröd, det blev havrebullar. Strax ska vi ut och gå och sen blir det varm nyponsoppa och nybakat bröd :)

Pitabröd

I fredags provade jag att göra egna pitabröd och det blev bra. Dock lite för mkt salt för min smak, så nästa gång får de bli lite mindre. De blev också väldigt stora, så det är nog bättre att göra lite fler mindre.
Vi åt dem med kebab och grönsaker. Receptet kommer från recept.nu



Ingredienser
25 g jäst
5 5 dl vatten
1.5 1.5 msk salt
1 1 msk honung
2 2 msk olivolja
13 13 dl vetemjöl

Gör så här
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Häll vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sedan salt, honung och olivolja. Blanda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig. Tillsätt resten av mjölet vid behov.
Låt jäsa övertäckt i cirka 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 8 bitar. Forma bitarna till runda bollar. Kavla ut till runda kakor, cirka 10 centimeter i diameter. Lägg bröden på en bakplåt med bakplåtspapper och grädda i cirka 8 minuter. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.


Lantbröd

Jag köpte skogaholms lantbröd med havssalt och på packetet fanns receptet så man kan baka själv. Det var jag tvungen att prova och gott blev det, ganska enkelt, så jag kommer baka det fler gånger.



Ingredienser

½ dl vetekross
½ dl linfrön
2 dl havregryn
50 g jäst
6 dl vatten
2 tsk havssalt
25 g flytande margarin
3,5 dl rågsikt
11 dl vetemjöl

Gör så här
Blötlägg vetekross, linfrön och havregryn i 2 dl i vatten i ca 20 min. Smula ner jästen i en bunke och häll på 4 dl vatten som är ca 37 grader varmt. Blanda ner övriga ingrediense. Knåda degen smidig. Låt jäsa i bunken under handduk i ca 30 min.
Ta upp degen och dela i två delar och lägg rullarna i brödformar. Låt jäsa 45 min.
Pensla bröden med vatten och strö på rågsikt. Gör ett snitt i varje limpa.
Grädda i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 30 minuter. Låt svalna på galler.

Rågsiktskakor

Dessa rågsiktskakor har jag gjort ett par gånger och det är ju så gott med nybakat bröd. Receptet kommer från A piece of cake.



Ingredienser

50 g smör
½ dl olivolja
4 dl mjölk
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
1½ msk brödkryddor
50 g jäst
6 dl rågsikt
5-6 dl vetemjöl

Gör så här
Smält smöret och värm det tillsammans med mjölk, olivolja, sirap och salt till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över smörblandningen. Tillsätt brödkryddor och rågsikt. Börja knåda och tillsätt lite vetemjöl i taget. Jäs degen i bunken under bakduk i ca 1 timme. Baka ut degen till fyra kakor och snitta dem i 4 bitar. Nagga med gaffel. Låt jäsa ca 30 min. Baka i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.


Cordon Bleu

Jag brukar titta på Tina's Cookalong och i ett avsnitt lagade de Cordon Bleu, jag tyckte det såg så gott ut och var tvungen att prova. Jag skippade skinkan i biffen och det blev väldigt gott, speciellt moset. Är så gott nu när man kan göra eget mos igen!



Ingredienser
lövbiff av nöt, ca 125-150 g per styck
8 ost
dijonsenap, ca 1 tsk per biff
salt
3
Dubbelpanering
3 1 st ägg
2 1 dl mjöl
4 2 dl ströbröd


Gör så här
Lägg ut lövbiffarna på skärbrädan, salta. Bred på senapen, lägg på en skiva ost och vik ihop.
Vispa ägget i en skål. Häll upp mjölet i en annan skål och smaksätt med salt och peppar. Häll ströbrödet i en tredje skål. Doppa lövbiffarna i mjölet, sedan i ägget och till sist i ströbrödet. Se till att hela köttbiten blir täckt.Stek gyllenbrunt i olja ca 5-7 minuter på varje sida.
Potatismos och ärtor: Koka potatisen mjuk. häll i mjölk och smör, vispa med elvisp tills att den är riktigt fluffig. Smaksätt med salt och peppar. Värm på ärtorna i lite vatten och en kula smör, salta och peppra.

Vegetarisk Lasagne

Denna lasagne brukar jag göra ganska ofta. Den är lätt att göra och går väldigt snabbt och smidigt. Receptet har jag hittat på Salt & Peppar.





Ingredienser
2 gula lökar, finhackade
2 stora morötter, grovt rivna
1 burk krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk vinäger
3 msk socker
salt, peppar, örtkryddor
ett paket färska lasagneplattor
500 g keso
1 kula mozzarella
ev. mjölk

Gör så här
Fräs löken i lite olivolja tills den är mjuk. Häll i morötterna och fräs lite till. I med tomater, vinäger och kryddor, låt puttra i 10 min.
Rör ner keso (får inte koka). Varva plattorna med röran i en form (fördela knappt halva mozzarellan i ett av lagren). Strö över resten av osten. Grädda i 225 grader i 15-30 minuter. Häll på mjölk om det blir torrt.



Dags för ljung

Idag har vi varit ute och hållt på i trädgården. Jag har planterat ljung i våra blomlådor och sen har vi rensat rabatterna. Jag har beställt en hel del lökar som vi ska plantera så fort de kommit. Lucky & Bonzo är självklart med när vi håller på ute.













RSS 2.0