Mjuk pepparkaka

Igår var Malou här en sväng, så vi passade på att baka en mjuk pepparkaka ihop. Sen blev det fika med julmust framför idol. Receptet kommer från santamaria.



Ingredienser
150 g smält  smör
3 ägg
3 1/2 dl socker
2 1/4 dl gräddfil
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 påse Santa Maria Pepparkakskryddor

Gör så här
Rör ihop ägg och socker pösigt. Tillsätt gräddfil och smör. Rör ner mjölet, bakpulvret och kryddorna. Häll smeten i en smord och brödad form. Grädda på galler nederst i ugnen i 175-200 C i 50-60 minuter.

Saffransbullar

Häromdagen startade jag julbaket med att baka saffransbullar. Jättegoda blev dem, men var lite svårt med tiden i ugnen. Jag hade köpt ett paket saffran från apoteket och ett från coop som var santa marias. Santa Marias var malen medans apoteket hade hela strån. Apotekets luktade mycket godare, men var något dyrare, men det är det värt. Så i fortsättningen ska jag endast köpa apotekets saffran.  



Ingredienser
1 paket jäst
5 dl mjölk
2 paket saffran
250 g kesella 10%
100 g mjukt smör
2 dl socker
½ tsk salt
16-17 dl vetemjöl
Fyllning
200 g riven mandelmassa
100 g mjukt smör
1 msk vanillinsocker

Gör så här
Värm mjölken tillsammans med saffran till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken. Tillsätt salt, socker, kesella och smör. Tillsätt mjöl lite i taget och knåda degen väl. Låt jäsa ca 45 min. Rör under tiden ihop ingredienserna till fyllningen.
Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel och bred på fyllningen. Rulla ihop till en rulla och skär i bitar. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 11-14 minuter på 200 grader.

Chokladcupcakes

Finns det något godareän choklad? Dessa cupcakes har choklad i både själva smeten och frostingen. Mums! Receptet kommer från A piece of cake och det var på tiden att jag bakade dem. Egentligen ska det vara kaffe i också, men det skippade jag.



Ingredienser
3 st ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil (jag tog vanlig filmjölk)
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk choklad
Frosting
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao av god kvalitet
100 g phiadelphiaost

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret, häll i gräddfilen och blanda det med äggsmeten. Vänd ner vetemjöl, bakpulver, kakao och salt i smeten. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad. Vänd sedan ner den i smeten.
Fyll muffinsformarna med 2/3 smet. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
Rör ihop alla ingredienserna till frostingen tills det blir en slät kräm.
Bred frostingen på cupcakesen och garnera med strössel.



Chokladmousse

Blev sugen på lite chokladmousse förra veckan och hittade detta recept på recept.nu. Moussen blev bra, men chokladen och äggulorna hann stelna lite så moussen blandades inte riktigt ordentligt. Och jag tror det får blir lite mer choklad i nästa gång. Vi åt den med lite after eight.



Ingredienser
66 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
2 äggulor
1 äggvita

Gör så här
Smält chokladen i vattenbad. Vispa äggvitan hård och grädden i en annan bunke. Vispa äggulorna och rör ner dem i chokladen. Rör ner chokladblandningen i grädden. Vänd ner äggvitan. Låt stå kallt någon timme och njut!







RSS 2.0