Smörgåstårta

Jag blev så sugen på smörgåstårta en dag så då gjorde vi en enkel variant. Vi använde polarbröd.



Lager 1

Bredbar leverpastej
Boston gurka
Lite grädde

Lager 2
2 dl Creme Fraiche
1,5 msk Majonäs
0,5 msk italiensk salladskrydda
Skinka, skärd i småbitar
Krossad ananas, avrunnen

Topping
Lite kladd från lager 2
Gurka, Tomat & Ananas

Mazarinkaka

Jag hittade detta recept på arla. Det blev gott, men nästa gång ska jag prova med lite mindre smör.



Ingredienser
175 g smör
75 g mandelmassa
1 ägg
1 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver

Hallonglasyr
1 dl florsocker
½ dl hallonsylt

Gör så här

Sätt ugnen på 150°. Smält smöret. Vispa ihop ägg och mjölk i en skål. Tillsätt riven mandelmassa, socker, mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner smöret. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen 40-50 min. Låt kakan svalna något.
Rör ihop florsocker och hallonsylt och bred det över kakan.


Jordgubbscheesecake

Förra veckan provade jag att göra en jordgubbscheesecake som man bakar i ugnen, gott och enkelt. jag skippade att garnera och det fungerade lika bra! Dock så blev den inte riktigt frdig i ugnen, den hade inte stelnat ordentligt, så nästa gång får den vara inne lite längre eller på högre temperatur. Receptet har jag hittat på alltommat.



Botten
200 g digestivekex
50 g vit choklad
75 g smör
Fyllning
250 g jordgubbar
300 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
2 msk majsstärkelse
1 dl strösocker
1 lime, rivet skal
1 tsk vaniljsocker
Topping
3 gelatinblad
2 1/2 dl crème fraiche
2 msk strösocker
2 msk lime, pressad saft

Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader.
Mixa kexen till smulor. Smält smöret med choklad och blanda ner. Tryck ut smulorna i en bakform med bakplåtspapper i botten. Grädda i ugnen, cirka 10 minuter.
Mixa jordgubbar, philadelphiaost, crème fraiche, majsstärkelse, socker, limeskal och vaniljsocker.
Häll fyllningen i formen. Grädda på näst nedersta falsen, cirka 40 minuter. Låt svalna och ställ sedan in den i kylen för att bli riktigt kall.
Lägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Blanda crème fraiche och socker i en kastrull. Värm på svag värme, lägg ner de urkramade gelatinbladen och smält under omrörning. Smaksätt med lime. Låt svalna i kallt vattenbad och häll över fyllningen på den kalla cheesecaken. Ställ tillbaka kakan i kylen, så att toppingen stelnar.
Dekorera ev med jordgubbar.

Hårfärgning med henna

För ett tag sen provade jag att färga håret med henna. Jag köpte hennapulver och indigo från Crearome. Det är väl inte den bästa hennan, men ganska billig och lätt att få tag på så jag chansade. När man färgar med henna använder man inga kemikalier och det är inget som sliter på håret, tvärtemot är det vårdande och stärker ofta håret.
Jag blandade 100 g hennapulver med citronjuice, nejlikapulver och lite kanel och lät det stå en hel dag. Sen blandade jag iordning 33 g indigopulver med vatten och rörde ihop de två rörorna och spädde med lite te och vatten för att få bra konsistens. Louise hjälpte mig att få i det i håret, blev en del pusslande eftersom det är en ganska kladdig lera. Sen ska håret plastas in med plastfolie och sitta i 2-4 h. Jag hade i det 3 h, men nästa gång får de nog bli iaf 4 h. Jag blev nöjd, även om det inte täckte håret helt och inte så stor skillnad mot förut. Men jag ska iaf fortsätta färga med henna och inte köpa hårfärger eller toningar, som både sliter på håret och är dåligt för miljön. Det som är bra är ju att man kan välja färg genom att blanda olika mängd henna och indigo och få allt från kopparrött till svart.
Jag provade även att blanda en hennagloss (filmjölk och hennapulver), som Marcus fick testa. Han hade bara i det i 35 min så blev bara lite skillnad, men bra :) Jag tror jag ska prova en hennagloss nästa gång.

Information om henna finns att läsa på Henna for Hair

 

 

Här kommer en  före och en efter bild på min hårfärg:

 


Cupcakes med Rosa Frosting

Häromdagen gjorde jag chokladcupcakes igen, men denna gång med en vanlig cream cheese frosting, det blev väldigt gott.



Frosting
25 g Smör
100 g Cream Cheese
1 msk Vaniljsocker
3-5 dl Florsocker
röd karamellfärg

Smält smöret och låt det svalna. Bla i lite karamellfärg. Tillsätt creme cheese och blanda, blanda ner vaniljsocker och lite florsocker i taget till en fast konsistens. Bre på muffinsen.

Pastagratäng med Broccoli och Fetaost

Igår gjorde jag pastagratäng, receptet har jag hittat på coop. Jag gillar att köra vegetarisk då o då, så denna passar bra :) Tyvärr hade jag inte så mkt fetaost hemma, men nästa gång får det bli mer. Jag hade även i lite riven ost för att kompensera fetaosten. Nästa gång ska jag nog prova att byat ut broccolin mot andra grönsaker.



Ingredienser

ca 300 g broccoli 
4 port kokt pasta
200 g fetaost
Sås
25 g smör
1 liten gul lök, hackad 
2 msk vetemjöl 
2,5 dl matlagningsgrädde + 3,5 dl mjölk
1 grönsaksbuljong
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 krm muskotnöt

Gör så här
Koka broccolin i lättsaltat vatten ca 1 minut. Smörj en ugnssäker form och blanda i pasta, broccoli och fetaost. Smält smöret i en kastrull. Fräs löken någon minut utan att den tar färg. Strö vetemjöl över löken och rör om. Tillsätt mjölken, lite i taget. Låt såsen koka upp innan nästa skvätt hälls på. Tillsätt buljong, salt, peppar och muskotnöt. Sänk värmen och koka cirka 5 minuter, rör om då och då. Häll såsen över pasta, broccoli och fetaost. Gratinera högt upp i ugnen ca 10 minuter på 225 grader.







RSS 2.0