Doptårta

Det blev lite fel färg på dekorationerna bara, de skulle varit ljusrosa, men så funkade ej sugarpasten och de jag hade hemma då var rosa marsipan med jordgubbssmak, men de funkade de med :)

Vi gjorde 4 st tårtor, men de gick knappt åt 2, svårt att beräkna hur mkt som går åt, men bättre med för mkt än för lite. Testade att frysa en tårta som vi sen hade när mamma fyllde år och de fungerade utmärkt, smakade likadant!
Sugarpaste
9½ dl florsocker
½ dl vit baksirap
2 msk kokosfett
3 msk vatten
½ msk gelatinpulver
Lägg i gelatinpulvret i vattnet i en skål och låt svälla några minuter. Smält i vattenbad. Skeda i kokosfettet och låt det smälta, rör sedan ner sirapen. Häll i florsockret i en skål och häll över den flytande blandningen och blanda ihop till en deg. Låt stå svalt (kan stå i kylen i en plastpåse över natten).
Ta ut degen om den har stått i kylen ca 1 timme innan du ska baka ut den.
Tårtbotten
5 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 - 3 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Vispa ner de torra ingredienserna och häll upp i en springform med bakplåtspapper. In i ugnen (175 grader) på nedersta falsen i ca 40 minuter. Gå mer på stickprov än tiden.
Jordgubbsmousse
200g jordgubbar
1,5 msk vatten + 1 msk saft
½ dl socker
100 g Kesella (elr Philadelphia)
1 dl florsocker
2 tsk gelatinpulver
2 dl ovispad vispgrädde
Lägg gelatinpulvret i 2 msk kallt vatten. Koka upp vatten. saft och socker tillsammans med jordgubbarna. Koka tills allt är mjuk, mixa med en stavmixer. Tillsätt gelatinet.
Blanda i färskost och florsocker. Vispa grädden och blanda i den i röran. Låt stelna i kylskåp till önskad konsistens.
Vaniljmousse
2dl creme fraiche
2 dl färdig vaniljsås
1/2 dl socker
1 /2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk gelatinpulver
2 dl vispad grädde
Blötlägg gelatinet i 1,5 msk kallt vatten o smält det sedan i en kastrull tillsammans med 1 dl creme fraiche. Rör ihop creme fraiche, vaniljsås, socker och vaniljsocker. Rör ner gelatinet i vaniljröran. Vispa grädden hårt och vänd ner i den avsvalna vaniljröran. Låt stå kallt.
Marängsmörkräm
2 äggvitor
1,5 dl socker
knappt en msk citronjuice
175-200 gr mjukt smör
Blanda ägg, socker och citronsaft, vispa kraftigt över kokande vattenbad till ca 65 grader. Marängen skall tjockna och sockerkristallerna smält helt. , tag sedan av o vispa tills kallnat, vispa med hög hastighet. tar 10 minuter. Tillsätt sedan smöret i små omgångar under långsam vispning
Vilka fina tårtor! Och goda fyllningar!
Shit vad duktig du är då!!!!!!