8 månader idag



Idag blir tjejerna 8 månader, 2/3 av ett år nu, inte långt kvar tills de blir kalas :)
De är fortfarande förkylda, men verkar lite bättre idag. Tänkte skriva ner lite rutiner på mat o så som de har nu, men glömmer ju så fort hur de vart.

06:00 bröstmjölk
08:00 nu går vi upp
09:00 frukost - gröt
11:30-12:00 lunch - burkmat
15:30-16:00 gröt
18:00 bröstmjölk
18:30 läggdags

Mellanmål får de också ibland runt 14.00 men beror på hur mkt mat de åt vid lunchen o om de är hungriga.
Tiderna skiljer sig lite men de brukar vakna ungefär samma tid på morgonen. Efter de fått mat vid 6 så somnar vi om. Har ju tänkt att de ska få välling till frukost, men de har inet gillat de så mkt, så avvaktar med det ett tag o kör gröten istället. Provar väl välling lite längre fram igen.
Imorse ville inte nathalie somna om efter maten vid 6, så 06:40 fick hon komma till vår säng o sen sov vi väl en halvtimma ca innan vi gick upp vid 8 och josefine vakna då.
Vi har inte fått in någon rutin på sovningen på dagen, men de bruakr alltid sova lite i vagnen när jag går promenad på morgonen vid 10. Då sover de 30-60 min. Sen blir det en eller två gånger till. Idag sov de mellan 13-14.30 var jättebra, annars har de varit 40 min max i taget de senaste dagarna.


Måste ju skriva att Bonzo fyller 4 år idag också! Grattis till honom :)


Macarons med chokladsmak

Jag har länge varit sugen på att testa macarons och igår blev de av att jagf gjorde dem. Tycker faktiskt det gick ganska bra för att vara första gången, men 2:a o 3:e plåten sprack en del i ugnen, så nästa gång ska de få torka lite längre innan gräddningen. Enligt receptet skulle de bli ca 25 st dubbla kakor, men jag fick ut 54. Receptet kommer från recept.nu & leila. Jag skållade och malde mandel själv, totalt tog de 2 timmar för mig, så de är lite tidskrävande.



Ingredienser
4 st äggvitor
0.5 dl strösocker
150 g skållad och malen sötmandel
4 dl florsocker
1 msk kakao
Smörkräm
100 g mjukt smör
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
2 msk nutella
1 1 msk kakao

Mandelkakor
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng. Blanda försiktigt ner malen mandel, florsocker och kakao.
Spritsa ut smeten till runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med bakplåtspapper. Låt kakorna vila på plåten minst 15 minuter.
Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten. Dra bort bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.
Smörkräm
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Vispa ner äggulan. Tillsätt kakao och nutella, vispa lite till. Bre ut krämen på undersidan på hälften av kakorna. Lägg resten av mandelkakorna över som lock.




Pops med ballerina

Jag har sett pops på flera olika sidor, men det brukar oftast vara på oreokakor, jag testade med ballerina kladdkaka vanilj istället och det funkade bra. Ganska enkla att göra men det trixiga tycker jag är att doppa dem i choklad. Ska prova fler soreter nån dag, pepparkakor har jag tänkt iaf.



Ingredienser

175 g ballerina kladdkaka vanilj
100 g philadelphia ost
150 g mörk choklad

Mixa kexen till smulor och blanda med philadelphiaosten. Rulla till bollar och ställ kallt ca en timma.
Smält chokladen och doppa bollarna, garnera med strössel och låt stelna.

Vägning / mätning

I tisdags var det föräldragrupp med info om dagis, efteråt passade vi på att gå ner till bvc för en vägning. Nathalie börjar komma ikapp syrran :)

2010-11-09, 7½ månader gamla

Nathalie
Vikt: 7360g (+520g) 
Längd: 65,8cm (+2cm)
Huvudomfång: 43,7cm

Josefine
Vikt: 7650g (+340g)
Längd: 65,8cm (+1,5cm)
Huvudomfång: 44,8cm



Lördag

Idag har det varit babysim igen, denna gång var båda mostrarna med, Louise & Malou. Det gick bra och det märks att tjejerna tycker det är kul :)

Natten som var vakna Nathalie vid kvart i sex och fick lite mat o sen somnade hon om, jag gick upp vid kvart i sju och då sov båda två. De vaknade inte förräns strax före åtta och då hade inte Josefine ätit på hela natten, hon somnade innan 19 igår kväll, jätteduktig :) Men då skrek hon liute vid elva igår kväll så hon var väl vaken lite då, kanske därför hon sov längre. Får se hur de går nu inatt, just nu sussar de så sött iaf :)

Idag har jag även varit till stallet o tagit en liten ridtur på Purris, Louise red också på Akire o Malou var med o red lite på Purris hon med. Mamma passade barna under tiden o de hade gått så bra så som vanligt. Nu ska jag o Marcus snart kika lite på tv, får se om de blir Grey's Anatomy eller Private Practice, får nog bli ett par skorpor också.

Nathalie & Josefine


Purris
    

Zeta parmesan

Jag är med i buzzador och har nu fått testa Zeta parmesanost i två varianter, nedan kommer ett recept jag testade idag, har gjort det förut fast utan parmesan. Det blev jättegott, lite krämigare. Jag gillar verkligen parmesanen och kommer nog köpa den framöver :)



Bulgur-risotto 1 port

1 liten gul lök
gurkmeja
2 dl vatten
1 dl hel bulgur
1/3 dels grönsaksbuljongtärning
valfri mängd ärter
en skvätt citronjuice
ca 1 msk creme fraiche
parmesanost

Stek löken i lite olja i en kastrull, den ska ej få färg. Tillsätt gurkmeja och rör runt. Häll på vattnet och lägg i buljongen. Tillsätt bulguren och låt koka enligt förpackningen, för mig var de 10 min. Tillsätt tinade ärter när 4 min återstår.
Ta kastrullen från pannan och tillsätt citronjuice och creme fraice och riven parmesanost. Servera med grillad kyckling och toppa med lite parmesan.







RSS 2.0