Båttur till Alvön

Idag följde vi med pappa, Lotta & Louise ut med pappas båt till Alvön. Det var härlig att komma ut lite, fast det blåste en hel del på sjön. Väl på ön var det ganska vindstilla på ena sidan iaf :-) Men det blev inget badande, även om solen var framme hela dagen :-) Det har varit en lång dag, jag red Purris på förmiddagen också, så det blir nog sängen snart.













Hallongrottor

Det har blivit en hel del bakande på semester pga av det dåliga regnet och boken sommarens söta har ju bidragit en hel del också :-)



Ingredienser
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
3 ½ dl vetemjöl
1 dl marsanpulver
1 tsk bakpulver
hallonsylt
kokosflingor

Gör så här
Vispa smör och socker poröst. Blanda ner de torra ingredienser. Forma små bollar och lägg i pappersformar. Gör en fördjupning i varje boll och fyll med lite sylt. Strö över kokosflingor. Grädda i ca 15 min på 175 grader.

Pastasallad med kryddig korv

Jag hittade ett recept på pastasallad i en av mina laga lätt. Enkelt, gott och passar som picknickmat, kan ätas både varm och kall.



Ingredienser
280 g valfri pasta
150 g kryddig korv
Persilja
Dressing
2 msk olivolja
2 msk citronjuice
½ tsk salt
1 tsk dijonsenap

Gör så här
Koka pastan och skär korven i bitar, stek korven lite. Blanda ihop dressingen och häll den över den färdiga pastan. Blanda ner korv och persilka. Salta och peppra.

Maya

I måndags hade Maya ont i benet igen, hon haltade och var svullen. Så det var bara att ringa till veterinären igen. Vi fick en akuttid efter 18.00. Vi kom dit vid 17.30 men fick inte komma in förräns runt 20.00. Veterinären konstaderade en böld så det blev in på operation för att operera in ett dränage i benet. Troligen pga av kattbett eller något sånt. Tog en timma ungefär, så vid 22 var vi hemma igen. Maya fick en tratt och smärtstillande tabletter + pencilin. I torsdags var vi på återbesök för att ta bort dränaget. Hon ska fortfarande ha tratten tills såren har läkt ihop och hon måste bara inne. Maya tycker det är väldigt synd om henne att hon måste vara inne. Men såren läker fint iallafall så snart borde hon kunna gå ut igen.



Nu har jag bara en vecka kvar av semestern, hoppas vädret blir lite bättre. Imorgon kanske vi ska åka ut på en båttur med pappa i skärgården. beror lite på vädret, så jag hoppas det blir fint :-)

Cheesecake

Cheesecake är alltid gott, extra gott på sommaren med färska jordgubbar :-)



Ingredienser
2 dl socker
3 ägg
200 g cream cheese
2,5 dl milda visp
2 tsk vaniljsocker
10 digestivekex

Gör så här
Dela äggen i gula och vita. Vispa socker och äggulor päsigt. Rör i vaniljsocker och cream cheese.
Vispa grädden och rör ihop med smeten. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner i smeten.
Krossa kexen och lägg hälften i botten på en form, häll på smeten och strö över resten av kexsmulorna.
Ställ in i frysen i minst 8 timmar.

Halvtid

Nu har halva semestern gått, känns lite konstigt. Bara två veckor kvar o vara ledig. Vädret har varit lite halvdant, regnat ibland, så har inte blivit så mycket badande, ett par gånger iallafall. Vi har nästan skrapat klart allting, bara garageporten kvar, så skönt. Nu är det de roliga kvar att måla :-). Imorgon ska vi åka till tippen med massa skräp och köpa färg.
Annars har vi inte gjort så mycker, i fredags fick vi åka till veterinären i karlstad med maya för hon hade så ont i ett framben. Louise följde med också. Men när det väl var vår tur hos veterinären så hade Maya inte ont längre, konstigt men bra. Hon fick iaf en smärtstillande spruta. Känns lite träligt bara, vi skulle avvaktat lite istället. Efteråt blev det en kort sväng till ikea och biltema, så vi fick med oss lite småsaker hem.
Idag har det regnat nästan hela dagen, vi var ute till ölme på eftermiddagen och jag tog en tur på Purris, regnade bar alite då som tur var. Nyss har det börjat ösa ner igen, jag hoppas på uppehåll imorgon.


Amerikanska Pannkakor

Nu när jag har semester så har det blivit lite lyxigare frukost iblanda, i veckan gjorde jag amerikanske pannkakor från Sommarens Söta. Väldigt gott och mättande. Vi äter dem med sylt istället för lönnsirap. Andra gången bytte jag ut lite mjöl mot havgregryn och det blev också gott!



Ingredienser
3½ dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
3½ dl filmjölk
½ dl matolja
1 ägg (delat i gula och vita)

Gör så här
Rör ihop de torra ingredienserna. Blanda i filmjölk, äggula och olja. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Grädda i stekpanna.  ½ - 1 dl smet per pannkaka. Vänd på pannkakan när det bildas bubblor på ovansidan.

The Ultimate Chocolate Chip Cookie

Idag har jag bakat ännu ett recept från Sommarens Söta. Kakorna är väldigt enkla att göra, bara att röra ihop och grädda. I boken står det att degen helst ska vila ett dygn i kylskåp, men man kan grädda dem direkt också. Min deg fick vila i ett par timmar.



Ingredienser
175 g avsvalnat smält smör
2 ½ dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg + 1 äggula
5 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
ca 200 gr grovhackad mörk choklad

Gör så här
Vispa smör, farinsocker och strösocker poröst. Vispa ner äggen. Blanda ner de torra ingredienserna och därefter chokladen. Låt eventuellt vila i kylen.
Rulla ut degen till små bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. För mig blev det ca 50 kakor. Grädda ca 15 min på 175 grader. Låt svalna.

Sockriga Syltbullar

Igår provade jag ett till recept från Sommarens Söta, denna gång blev det fylla bullar. Jag gjorde några med hallonsylt, några med sylt + vaniljkräm och resten med bara vaniljkräm. Jag gjorde hemmagjord vaniljkräm, också den från Sommarens Söta. Det tog lite längre tid att göra dem än jag räknat med, blir ganska mkt pill när man ska lägga i fyllningen och nypa ihop dem till bollar. Men det gick bra tillslut, var inte många som läkte :-)



Ingredienser
150 g smör
5 dl mjölk
1–1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk malen kardemumma
1 ägg
50 g jäst
14–15 dl vetemjöl

hallonsylt & vaniljkräm
ca 100 g smält smör
ca 3 dl strösocker

Gör så här

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, socker, salt, kardemumma och ägg. Värm tills blandningen blir fingervarm, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölkblandningen över. Rör tills jästen har löst sig. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Knåda degen i några minuter. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Forma degen till bollar och platta sedan till dem. Klicka ut ca 3 tsk fyllning och nyp ihop till runda bullar. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter.
Grädda bullarna i ca 8 minuter på 250 grader. Pensla dem direkt med smält smör och vänd dem sedan i socker. Lägg bullarna på ett galler för att kallna.







RSS 2.0