Pop Tarts

Idag har jag även hunnit med att baka lite, blev ett par kakor från Sommarens Söta. De var lite annorlunda och ganska goda. Men nästa gång får det bli med lite mer sylt. Som tur var blir det inte så många kakor för frysen börjar snart bli full =)



Ingredienser
100 g rumsvarmt smör
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
3 msk iskallt vatten
1/2–1 dl sylt
Glasyr
2 dl florsocker
ca 3 tsk vatten strössel till garnering

Gör så här
Nyp ihop smör, vetemjöl och salt. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Täck degen med plastfolie och låt stå i kylskåpet i ca 1 timme. Dela degen i två delar och kavla ut varje del ca 3 mm tjockt mellan två bakplåtspapper. Skär degen i rektanglar, ca 5 x 8 cm. Lägg hälften av dem på en plåt med bakplåtspapper. Klicka ut ca 1 tsk sylt i en sträng längs mitten av varje rektangel. Lägg ihop dem med resten av degrektanglarna och tryck noggrant ihop kanterna med hjälp av en gaffel. Pricka degen försiktigt med gaffeln utan att göra hål rakt igenom.
Grädda kakorna i ca 15 minuter på 175 grader. Låt kallna.
Blanda ihop ingredienserna till glasyren. Häll glasyren över kakorna och dekorera med strössel.

Rabarberpaj

Igår bakade jag rabarberpaj av våra egna rabarber, vi har inte så mycket, men det blev precis lagom till en paj =) Marcus fixade rabarberna och jag pajen. Vi åt den tillsammans med vaniljvisp.



Ingredienser
1 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
100 g smör

Gör så här

Vispa ägg och socker. Tillsätt mjöl och bakpulver. Rör ner smält smör. Dela rabarbern i bitar och lägg i pajform. Häll över smeten och grädda i 175 gr i ca 25 min.

Mariannecupcakes

Detta recept hittade jag på Bakpassion, fast det kommer från Martha Stewart. Jag gillar inte dumle så mycket så bytte ut den till Marianne och vad gott det blev. Detta kommer absolut bli mitt favoritrecept på muffins, och glasyren kan man ju variera :-) Marianne fluffet är bra att göra dagen före.



Ingredienser
2 stora ägg
3,5 dl socker
1,5 dl varmt vatten
1,5 dl mjölk
1/4 tsk vinäger
3 msk olja
1,5 dl kakao
3,5 dl mjöl
1 ½ tsk bikarbonat
3/4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3/4 tsk salt
Fluff
3 dl vispgrädde
ca 180 g Mariannegodis

Gör så här

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner vatten, mjölk, vinäger och olja. Blanda alla torra ingredienser (kakao, mjöl, bikarbonat, bakpulver, vaniljsocker och salt) och vänd ner i smeten.
Fyll sedan muffinsformar till 1/3 och grädda i ca 15 min, känn efter när de är torra. Låt svalna.
Fluff
Värm grädde tills den nästan kokar. Ha i krossad marianne och rör om tills de smält. Sila ev bort mariannde som ej smält. Låt stå i kylen i minst 5-6 timmar men helst över natten. Vispa sedan upp som vanligt grädde. Bre eller spritsa över cupcaken.






Maräng- och hallonrutor

Detta recept kommer från boken Sommarens söta som jag gärna vill ha. Men nu hittade jag det på recept.nu som har publicerat en del recept i från boken. Gott blev det, gjorde 1,5 sats, men det blev väldigt mycket marängsmet så jag hade inte på allt. Och nästa gång tar jag nog lite mer hallon.



Ingredienser
75 g mjukt smör
1 dl strösocker
4 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk mjölk
ca 1 1/2 dl hallon
Maräng
4 äggvitor
2 dl strösocker
1/2 tsk ättiksprit

Gör så här
Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en ugnsfast form, ca 20 x 30 cm. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna en i taget och vispa ordentligt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med mjölken. Bred ut smeten i formen och strö över hallonen. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret matskedsvis och ättikspriten under kraftig vispning till en fast maräng smet. Bred den över kaksmeten. Grädda i 40–45 minuter. Lägg lite folie över kakan om marängen börjar få för mycket färg. Låt svalna helt och skär sedan i rutor.

Dammsugare

Igår gjorde jag minidammsugare eftersom det fanns lite tigerkaka kvar i frysen. Marcus tyckte de blev godare än köpta =)
Receptet kommer från A Piece of Cake.



Ingredienser
5 dl sockerkaksmulor
50 g mjukt smör
2 tsk kakao
rom
300 g marsipan
100 g mörk choklad

Gör så här
Rör smör och kaksmulor krämigt och rör ner kakao. Tillsätt rom efter smak (jag tog 1 tsk). Rulla degen till avlånga rullar och lägg in dem i frysen.
Kavla marsipanen till en cirka 2 millimeters tjocklek. Skär marsipanen i breda remsor och rulla in rullarna. Lägg skarvarna omlott och nedåt.
Smält en tredjedel av chokladen i vattenbad, ta av skålen från värmen så fort den har smält. Hacka resterande choklad fint och rör ner den så att den smälter.
Skär rullarna i cirka 4 cm långa bitar och doppa ändarna i choklad.

Marmorerade brownies med hallon

Idag har jag bakat brownies och receptet kommer från boken Två systrars söta, har haft den ett tag men nu blev det första baket därifrån. Det blev väldigt gott och nu ligger det mesta i frysen.



Ingredienser
300 g mörk choklad
200 g smör
2 dl strösocker
4 ägg
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Cream cheese-smet
200 g cream cheese
½ dl socker
1 ägg
1 msk vetemjöl
2 dl hallon

Gör så här

Sätt ugnen på 175 gr. Smörj och mjöla en avlång form. Smält choklad och smör i vattenbad. Vispa ägg och socker ljust och poröst, rör ner chokladsmöret och tillsätt sedan mjöl och vaniljsocker. Vispa ihop ingredienserna till cream cheese-smeten. Häll först chokladsmeten i formen och sen cream cheese-smeten. Dra med en kniv över smeten så det blandas lätt. Lägg på hallonen.
Grädda i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna och ställ in i kylen minst en timme.

Kardemummakaka

Detta recept kommer från "A piece of cake". Vi åt den med grädde och hallon. Mums!



Ingredienser
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk / filmjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 tsk malen kardemumma

Gör så här
Sätt ugnen på 175 gr. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och rör ner mjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i smeten. Häll i en smord och bröad form. Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter. Låt kakan svalna och pudra över florsocker.

Godmorgonbullar

I helgen gjorde jag Godmorgonbullar, egentligen är det ett recept på saffransbullar från coop. Men jag har ändrat en del. Jättegott med färskt bröd på morgonen. Jag gjorde dubbel sats och frös in hälften efter att de jäst under natten, det fungerade bra!



Ingredienser
25 g jäst
2 dl mjölk
1 msk ljus sirap
1 msk olja
1 tsk salt
1 dl dinkelflingor
5-5,5 dl vetemjöl
0,25-0,5 dl linfrön (valfritt)

Gör så här
Rör ut jästen i den kalla mjölken. Tillsätt sirap, olja, salt, flingor, linfrön och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
Dela degen i 12 bitar och rulla till bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs dem övertäckta i kylen under natten, 8 - 12 timmar.
Ta ut bullarna på morgonen och låt dem stå i rumstemperatur medan ugnen värms. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter på 225 gr.


Linssoppa med tomat

Idag har jag gjort soppa, hade tänkt göra en linssoppa med morötter men morötterna här hemma hade blivit dåliga så de fick åka i soppåsen. Istället fick det bli en linssoppa med tomat som jag hittade på coop's hemsida. Fast jag har ändrat lite på receptet. Och eftersom det är torsdag så stekte jag även lite pannkakor, hade i lite havregryn i smeten så de ska mätta lite mer.



Ingredienser
1 gul lök
1 msk margarin
1 msk paprikapulver
1½ dl röda linser
8 dl vatten
1 burk krossade tomater
1 grönsaksbuljong
1 tsk salt
vitlökspulver
timjan

Gör så här
Hacka löken. Fräs den i margarin i en gryta tillsammans med paprikapulvret.
Skölj linserna väl och lägg dem i grytan. Tillsätt vatten, kryddor, buljongtärning och tomater.
Koka under lock på svag värme drygt 10 minuter.



Jordgubbsmazariner

Förra veckan bakade jag Jordgubbsmazariner efter att jag sett receptet på Camillas bak- och matlagningsliv. Var enklare än jag trodde att göra mazariner, det jobbigaste var att trycka ut degen i formarna :-) Men nästa gång tror jag att jag tar lite mindre vaniljkräm och mer mandelmassefyllning.



Mördeg

1/2 dl strösocker
100 g smör
1/2 ägg
3 dl vetemjöl
Fyllning
150 g mandelmassa
50 g smör
1/2 ägg
1 tsk vaniljsocker
Jordgubbar (Jag tog frysta)
Vaniljkräm (1-2 dl)
Glasyr
2 dl florsocker
2-3 msk koncentrerad jordgubbssaft

Gör så här
Arbeta snabbt ihop ingredienserna till mördegen. Klä formarna med degen. Ställ in i kylen.
Mixa smör och mandelmassa tills smeten är slät. Rör försiktigt ner ägg och vaniljsocker.
Rör ihop vaniljkrämen enligt anvisning på förpackningen.
Täck botten på mördegsformen med lite jordgubbar i bitar. Klicka i en tesked vaniljkräm och försök jämna till den lite. Fyll upp resten av formen med 1-2 tsk mandelmassafyllning.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader, ca 20 minuter. Låt sedan svalna.
Rör ihop florsocker och jordgubbssaft tills det blir smidigt men inte för löst. Bred lite glasyr över mazarinen.






RSS 2.0