Frukostbullar

Idag har jag bakat frukostbullar med keso och solrosfrön, de var gott och man måste ju inte äta dem till frukost =) Receptet kommer från alltommat och jag kommer abslout göra dem igen, enkelt och gott!



Ingredienser
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
250 g keso naturell
1 msk sirap
0,5 tsk brödkrydda
1,5 tsk salt
0,5 dl solrosfrön
3 dl rågsikt
1 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken och värm till 37°. Häll degvätskan över jästen och rör så den löser sig. Tillsätt keso, sirap, brödkrydda, salt och solrosfrön. Blanda i rågsikt och grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl, det ska bli en ganska lös deg. Låt degen jäsa i bunken ca 40 min. Baka ut till 25 runda bullar. Låt dem jäsa på plåt under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225° Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över solrosfrön. Grädda på andra falsen nerifrån ca 10 min.

Bullbak

Häromdagen bakade jag bullar, det blev hälften kanel och hälften vanilj. Receptet kommer från A piece of cake.



Ingredienser
1 tsk kardemumma
3 dl mjölk
50 g jäst
1½ dl strösocker
½ tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl

Kanelfyllning:
200 g smör
1 dl rörsocker
1 msk kanel

Gör så här:
Värm mjölk tillsammans med kardemumma till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölk, socker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen i bunken under bakduk i 45-60 minuter. Blanda ihop fyllningen, för vaniljbullar byt ut kanel mot vaniljsocker. Baka ut till bullar och låt jäsa 40 minuter. Pensla bullarna med och strö över socker/rörsocker/mandelflarn. Grädda bullarna ca 13 min på 200 grader.

Morotssoppa & Muffins

Idag blev det morotssoppa och matiga muffins med morot och äpple till kvällsmat. Soppan har jag gjort tidigare en gång och den är både enkel och god, fast idag fick det bli utan purjolök eftersom det ej fanns hemma. Receptet på soppan kommer från alltommat. Muffinsen blev också goda, fast de är nog godast nybakade.



Morotssoppa
0,5 liter rivna morötter
1 st strimlad purjolök
1 liter vatten
2 st hönsbuljongtärningar
200 gr philadelphiaost, örter och vitlök
1 krm svartpeppar

Gör så här
Koka morötter, lök och buljong i vattnet 5 min. Tillsätt philadelphiaosten och rör om tills den smält. Smaksätt med peppar.

Matiga Muffins
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
½ tsk salt
½ msk bakpulver
½ dl flytande smör
2 dl mjölk
½ dl rivna morötter
½ dl rivet äpple

Gör så här

Rör ihop smör, mjölk, morötter och äpple. Blanda mjöl, salt och bakpulver, rör ner i smeten. Fördela i muffinsformar och grädda mitt i ugnen ca 13 min, 225 gr.






RSS 2.0