Dinkelbröd
Detta recept kommer från alltommat. Har gjort det några gånger, både enkelt och gott :)

Ingredienser
5 dl vatten eller mjölk
5 dl dinkelflingor
50 g jäst
0,5 dl vatten
2 msk brödsirap
2 tsk salt
2 msk olja
8 dl vetemjöl
Gör så här
Blanda dinkelflingor och vatten eller mjölk och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
Rör ut jästen i 1/2 dl ljummet vatten och blanda det med flingorna. Tillsätt sirap, salt, olja och det mesta av mjölet. Arbeta in mjöl till en ganska lös deg. Det kan behövas mer än 8dl. Täck med handduk och låt jäsa 1 timme.
Sätt ugnen på 200°. Ta upp och arbeta degen på väl mjölat bakbord. Dela degen i 2 bitar, dela varje del i 8 bitar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Täck med handduk och låt jäsa ytterligare 20–30 min.
Grädda mitt i ugnen 12–15 min. Låt svalna på galler.

Ingredienser
5 dl vatten eller mjölk
5 dl dinkelflingor
50 g jäst
0,5 dl vatten
2 msk brödsirap
2 tsk salt
2 msk olja
8 dl vetemjöl
Gör så här
Blanda dinkelflingor och vatten eller mjölk och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
Rör ut jästen i 1/2 dl ljummet vatten och blanda det med flingorna. Tillsätt sirap, salt, olja och det mesta av mjölet. Arbeta in mjöl till en ganska lös deg. Det kan behövas mer än 8dl. Täck med handduk och låt jäsa 1 timme.
Sätt ugnen på 200°. Ta upp och arbeta degen på väl mjölat bakbord. Dela degen i 2 bitar, dela varje del i 8 bitar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Täck med handduk och låt jäsa ytterligare 20–30 min.
Grädda mitt i ugnen 12–15 min. Låt svalna på galler.
Kommentarer
Trackback